Sofritto
Sofritto, mirepoix, sofrito.. är en grönsaksbas som går att använda som grund för många olika maträtter. Traditionellt görs sofritto med lök, morot och selleri, som finhackas och fräs i olivolja i låg temperatur till de är mjuka. Men grundrecept kan anpassas till säsongen och vilka grönsaker som finns tillgängliga och recept som den ska ingå i sen:
- Lök, vitlök, zucchini, fänkål, selleri, persilja.
- Lök, vitlök, tomat, paprika, basilika.
- Lök, vitlök, morot, palsternacka, purjolök, rotselleri.
Sofritto blir en bas till olika maträtter:
- Lägg till krossad tomater och andra ingredienser till en pastasås.
- Lägg till krossad tomater och fräs ytterligare, sen lägg till bönor, vatten och pasta till en minestronesoppa.
- Tillsat linser och vatten och koka upp till en linsgryta.
- Använd som tillbehör t.ex till ris.