
Rödbeta
Rödbetor (och andra betor som gulbetor, polkabetor..)
Säsong
Juni – Oktober (+ förvaring)
Hållbarhet
1-3 månader
Rödbetor har en lång hållbarhet ifall de sparas på en korrekt sätt.
Förvaring
I kylskåp i grönsaksboxen, för längre förvaring sätt i en ventilerad plastpåse.
Rödbetor kan också sparats i en jordkällare eller kallskafferi under vintern i en plastlåda fylld med t.ex lite fuktig torv, spån eller sand.
Konservering
- Inlagda: Klassiska inlagda rödbetor med 1-2-3 lag.
- Syra: mjölksyra.
Kort och gott
- En enkel sallad med rivna råa rödbetor och morötter, stek solrosfrö i en stekpanna utan olja, strö över och lägg på en enkel dressing av olivolja och balsamico.
- Koka (med skal) omkring en halv timme, ta bort skalet, dela i bitar och använd i en matig sallad, eller bara med feta ost och dressing.
- Blasten kan användas som equivalent till mangold eller spenat.