Rödbeta

Rödbetor (och andra betor som gulbetor, polkabetor..) 

Säsong

Juni – Oktober (+ förvaring)

Hållbarhet

1-3 månader

Rödbetor har en lång hållbarhet ifall de sparas på en korrekt sätt.

Förvaring

I kylskåp i grönsaksboxen, för längre förvaring sätt i en ventilerad plastpåse.

Rödbetor kan också sparats i en jordkällare eller kallskafferi under vintern i en plastlåda fylld med t.ex lite fuktig torv, spån eller sand. 

Konservering

  • Inlagda: Klassiska inlagda rödbetor med 1-2-3 lag.
  • Syra: mjölksyra.

Kort och gott

  • En enkel sallad med rivna råa rödbetor och morötter, stek solrosfrö i en stekpanna utan olja, strö över och lägg på en enkel dressing av olivolja och balsamico.
  • Koka (med skal) omkring en halv timme, ta bort skalet, dela i bitar och använd i en matig sallad, eller bara med feta ost och dressing. 
  • Blasten kan användas som equivalent till mangold eller spenat.

Recept