
Pumpa
Pumpa eller vintersquash (cucurbita pepo, c. maxima, c. mostacha) är en användbar men för många ovanlig grönsak. Det tar stor plats i odling, men det är tacksam med få sjukdomar och stora vackra frukter.
Säsong
Sep – Okt – Nov (+ förvaring)
Hållbarhet
3-6 månader
Vintersquash och pumpa har en lång hållbarhet ifall den sparas på en korrekt sätt.
Förvaring
Torrt, rumstemperatur eller svalare.
- Färska vintersquash som har inte härdats, ska förvaras luftiga i rumstemperatur.
- Efter 10-15 dagar har de härdats och ska förvaras torr och sval (10-15°).
- Förvara gärna luftigt underifrån, t.ex ovanpå ett galler.
- Bladfästet ska behållas.
Konservering
Vintersquash håller långt i förvaring så det finns inte så stor behov för konservering men det går bra att:
- Frysa: skala, dela i fyrkanter och frysa rå (bäst att frysa först i en bricka eller tallrik och sen spara i påsar för att undvika klumpning). Det går också utmärk att frysa färdig puré.
- Syra: mjölksyra i fyrkanter.
Kort och gott
- Rostade vintersquash: Skala och dela i fyrkanter; pensla på olivolja och ev. pressad vitlök, rosta i ugnen.
- Pumpasoppa:
- Rosta vintersquash i ugnen ev. med pressad vitlök;
- Lägg i en kastrull med vatten och buljong / örtsalt och koka upp.
- Mixa eller passera det till puré.
- Det passar bra med chili för att bryta sötman från squashen. Lägg i tillsammans med buljong eller servera med chiliolja.