Pumpa

Pumpa eller vintersquash (cucurbita pepo, c. maxima, c. mostacha) är en användbar men för många ovanlig grönsak. Det tar stor plats i odling, men det är tacksam med få sjukdomar och stora vackra frukter.

Säsong

Sep – Okt – Nov (+ förvaring)

Hållbarhet

3-6 månader

Vintersquash och pumpa har en lång hållbarhet ifall den sparas på en korrekt sätt.

Förvaring

Torrt, rumstemperatur eller svalare.

  • Färska vintersquash som har inte härdats, ska förvaras luftiga i rumstemperatur.
  • Efter 10-15 dagar har de härdats och ska förvaras torr och sval (10-15°).
  • Förvara gärna luftigt underifrån, t.ex ovanpå ett galler.
  • Bladfästet ska behållas.

Konservering

Vintersquash håller långt i förvaring så det finns inte så stor behov för konservering men det går bra att:

  • Frysa: skala, dela i fyrkanter och frysa rå (bäst att frysa först i en bricka eller tallrik och sen spara i påsar för att undvika klumpning). Det går också utmärk att frysa färdig puré.
  • Syra: mjölksyra i fyrkanter.

Kort och gott

  • Rostade vintersquash: Skala och dela i fyrkanter; pensla på olivolja och ev. pressad vitlök, rosta i ugnen.
  • Pumpasoppa:
    • Rosta vintersquash i ugnen ev. med pressad vitlök;
    • Lägg i en kastrull med vatten och buljong / örtsalt och koka upp.
    • Mixa eller passera det till puré.
    • Det passar bra med chili för att bryta sötman från squashen. Lägg i tillsammans med buljong eller servera med chiliolja.

Recept