
Buljong
Buljong eller örtsalt är en utmärkt sätt att använda överskott av grönsaker och kryddor. Köpesbuljong i butikerna brukar vara dyra och innehålla en ganska liten andel av grönsaker så det lönar sig att göra eget så att det räcker till hela året.
Det går att använda vilka grönsaker som helst:
- Purjolök, fänkål, morot, selleri (eller rotselleri), vitlök, palsternacka, lök.
- Krydor: Persilja, oregano, libbsticka (den ger mycket buljongsmak, men sätt bara väldigt lite så att det inte dominerar). Lite
Det finns olika sätt att göra buljong och örtsalt. Den enklaste sättet vi har hittat är att:
- Samla ihop en balanserad mix av grönsaker och kryddor. Sätt salt omkring 250 gr per kg av ingredienser.
- Mixa alla ingredienser (råa) i en köksmaskin eller kraftfull mixer, tills det blir en kornig gegga.
- Det blöta örtsaltet går att använda direkt, frysa, men bäst är att dehidratera i torkugn och spara som örtsaltspulver.