Nudelwok med pak choi

  • Pac choi
  • 1 morot
  • En bit ingefära
  • vitlök efter smak
  • 200-300 g tofu, tempeh eller valfritt kött
  • 3 msk neutral olja
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk sojasås
  • 1/2 msk socker alt 1 msk mirin
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 msk risvinäger ( går bra med äpple alt. vitvins )
  • 1 pkt risnudlar alt äggnudlar
  • citron
  • sesamfrön

Skölj och skär pac choi i ca 2 cm stora bitar. Använd både stjälkar och blad. Hacka vitlöken och ingefäran fint. Julienna moroten (eller skär tunna remsor med potatisskalare).

Skär tofu, tempeh eller kött i ca 1 cm stora bitar.

Värm vatten till nudelkoket.

I en wok-panna, värm sesam- och den neutrala oljan på högsta värme. När oljan är varm släng i tofu/tempeh/kött. När det är klart, lägg i pac choi och morotsstrimlorna. Rör runt då och då i woken så att inte något bränns. Efter ca 3 min är det dags att lägga i vitlök, ingefära, sojasås, socker/mirin, vinäger och chiliflingor.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. När nudlarna och woken är klar så servera med sesamfrön och en skvätt citronsaft.

Rätten är lätt att variera, man kan ersätta nudlar med ris till exempel. Eller använda sig av kyckling istället för tofu (marinera gärna köttet någon dag först) eller varför inte lite ungsbakad lax med reducerad sojasås med honung. En favorit är att lössteka ett ägg att lägga på vid servering.