Mangold

Mangold är egentligen samma växt som rödbetor, men avlat för bladen och stjälkarna som båda är ätliga. Mangold kan vara grön med vitt stjälk, eller röd med röd eller varierande stjälk.Det är en nyttig grönsak som växer utmärkt i Sverige, men som är ovanligt i butikerna i jämförelse med andra länder.

Säsong

Juni – Oktober

Hållbarhet

1 vecka

Förvaring

I kylskåp i grönsaksboxen i en ventilerad plastpåse.

Konservering

  • Frysa: strimla, blanchera 1 minut, kyl ner i isvatten, dranera och frysa in packade i fryspåsar.

Kort och gott

  • Mangold kan användas som substitut i recept som ska lagas med spenat eller grönkål.
  • Äggröra med mangold och chili: fräs mangold med vitlök och chili i olivolja, sätt till ägg och rör om till en äggröra. Servera på en god skiva bröd med ost.
  • Använd som fyllnad i vegetarisk lasagne och pajer.

Recept