Majas mangold/spenatpiroger

Till ca 6 portioner (15 piroger)

  • 12 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 25 g jälst
  • 5 dl vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 500 g spenat, mangold, grönkål eller andra gröna blad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g soltorkade tomater
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 15 ostskivor
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamfrön

När man gör piroger är det lika bra att göra många, eftersom det är en perfekt rätt att ha till hands i frysen. Därför är receptet beräknat till 6 personer.

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt och mjöl och rör ihop till en deg. Låt jäsa medan du gör fyllningen, mellan 30–60 min. Knåda sedan degen.
  2. Hacka lök och gröna blad. Fräs lök, blad och pressad vitlök i olja. Hacka tomaterna, blanda i och låt bli varma. Ta av grytan från plattan och blanda i crème fraiche.
  3. Dela degen i 15 bitar. Kavla ut till runda kakor.
  4. Lägg i fyllning på den ena halvan men lämna en eller ett par centimeter i kanten. Avsluta med en ostskiva och vik ihop till halvmåneformade piroger. Tryck ihop kanten och lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i ungefär en halvtimme.
  5. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn i ca 15 min på 225 grader.