Louisiana gumbo med majskolv

  • 4 port ris
  • paprika
  • chili 
  • kryddkorv till exempel chorizo
  • 1 rödlök
  • 1 -2  vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 5 dl buljong 
  • 500 g krossade tomater
  • 2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Dela och kärna ur paprikan och chili. Våra chilisorter är hyfsat starka så om ni är känsliga för hetta använda små mängder. Finhacka chili, skär paprika, majs, och korv i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs grönsakerna och korven i oljan i en stor gryta. Häll i buljongen och tomatkrosset. Koka ca 10 minuter tills majsen är färdigt. Red sedan av med majsstärkelsen utspäd i lite vatten.

Traditionellt har man oftast kräftor eller räkor i gumbo, om man vill ha det, lägg i de mot slutat så att de inte överkokas.

Smaka av grytan med salt, och peppar.

Strö basilika eller persilja över grytan. Servera med riset.