Jordärtskockssoppa
- Jordärtskockor
- Potatis
- 1-2 vitlöksklyftor
- smör
- halv glas vitvin (eller lite citronsaft)
- Grönsaksbuljong
- vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- timjan, till garnering
Skala jordärtskockorna och potatisen.Om man tycker att det är för svårt att skala kockorna kan man koka de några minut i vatten tills skalet har mjuknat. Då är de betydligt lättare att skala. Skär i mindre bitar och riv vitlöken.
Smält smör i en kastrull och fräs jordärtskockor, potatis och vitlök.
Häll i vinet och låt det koka ihop en minut. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningarna. Rör om och låt småkoka i 15 minuter eller tills det är mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör ner grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar.