Jordärtskockssoppa

  • Jordärtskockor
  • Potatis
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • smör
  • halv glas vitvin (eller lite citronsaft)
  • Grönsaksbuljong
  • vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan, till garnering

Skala jordärtskockorna och potatisen.Om man tycker att det är för svårt att skala kockorna kan man koka de några minut i vatten tills skalet har mjuknat. Då är de betydligt lättare att skala.  Skär i mindre bitar och riv vitlöken.

Smält smör i en  kastrull och fräs jordärtskockor, potatis och vitlök.

Häll i vinet och låt det koka ihop en minut. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningarna. Rör om och låt småkoka i 15 minuter eller tills det är mjukt.

Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör ner grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar.