Galette med grönfyllning
Galette (4 st)
- Bovetemjöl 2,5 dl (alt. 1,5 dl grahamsmjöl och
- 1dl vetemjöl.
- 3 dl vatten
- 1 ägg
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
Fyllning
- Spenat eller mangold
- Rapsolja
- Pressad vitlök
- Citronsaft
- Chevré eller annan ost
- ev. honung
Galette är en fransk crêpe /pannkaka gjord på bovetemjöl. Fyllningen är lika viktigt som själva pannkakan och det finns oändliga varianter som
man kan prova. Passar perfekt tillsammans en nybrukarsallad.
- Häll mjöl i en skål. Tillsätt salt, ägg och vatten. Blanda ordentligt och låt vila minst 2 timmar.
- Förbered under tiden fyllningen genom att skölja spenaten eller mangold och plocka bort stjälkarna. Skala och finhacka vitlöken.
- Vispa upp smeten. Smält smöret i pannan och tillsätt i smeten. Grädda på medelhög värme. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut.
- Grädda tills smeten stelnat, blivit porig och fått en gyllenbrun färg.
- Hetta samtidigt upp en skvätt rapsolja i en panna och fräs vitlök och spenat. Krydda med salt, svartpeppar och en skvätt citronsaft.
- Vänd galetten och lägg i fyllningen tillsammans med osten. Om man vill har lite sötma passar några droppar honung alldeles utmärkt.
- Vik ihop och servera.