Galette med grönfyllning

Galette (4 st)

  • Bovetemjöl 2,5 dl (alt. 1,5 dl grahamsmjöl och
  • 1dl vetemjöl.
  • 3 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • Spenat eller mangold
  • Rapsolja
  • Pressad vitlök
  • Citronsaft
  • Chevré eller annan ost
  • ev. honung

Galette är en fransk crêpe /pannkaka gjord på bovetemjöl. Fyllningen är lika viktigt som själva pannkakan och det finns oändliga varianter som
man kan prova. Passar perfekt tillsammans en nybrukarsallad.

  1. Häll mjöl i en skål. Tillsätt salt, ägg och vatten. Blanda ordentligt och låt vila minst 2 timmar.
  2. Förbered under tiden fyllningen genom att skölja spenaten eller mangold och plocka bort stjälkarna. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Vispa upp smeten. Smält smöret i pannan och tillsätt i smeten. Grädda på medelhög värme. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut.
  4. Grädda tills smeten stelnat, blivit porig och fått en gyllenbrun färg.
  5. Hetta samtidigt upp en skvätt rapsolja i en panna och fräs vitlök och spenat. Krydda med salt, svartpeppar och en skvätt citronsaft.
  6. Vänd galetten och lägg i fyllningen tillsammans med osten. Om man vill har lite sötma passar några droppar honung alldeles utmärkt.
  7. Vik ihop och servera.