
Chili
Det finns massor av olika chilipeppar med alla olika styrkor, från milda och smakrika till riktig heta, plus några som Padrón som varierar även från frukt till frukt. Tänk på att styrka kan variera även inom samma sort beroende på mognadsgrad, och att frukterna är starkare det närmare en kommer upp till fruktfästet.
Säsong
Augusti – September
Hållbarhet
1-3 veckor
Förvaring
I kylskåp i grönsaksboxen, för längre förvaring sätt i en plastpåse.
Konservering
- Frysa: frys chilis rakt upp och ner (dock ej blöta) i en bricka och sätt i en påse efteråt.
- Torka: häng och torka på en luftig ställe.
Kort och gott
- Använd i grönsakssoppor som morotssoppa eller pumpasoppa som annars tenderar att bli lite för söta.
- Blanda med olivolja och ha för att ringla över soppor eller pizza.
- Testa att steka mangold med chili och vitlök och blanda in ett äggröra.