Amerikansk Pumpapaj

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 400 g pumpa, skalat och tärnat
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,75 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära

Till servering

  • valnötter/pekannötter till garnering
  • vaniljglass eller vispad grädde

En klassisk söt dessertpaj:

  1. Blanda snabbt samman pajdegen i en matberedare. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter och gärna med löstagbar botten, med degen. Nagga botten me en gaffel.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet ca 15 min i mitten av ugnen.
  3. Fyllning: Sjud pumpa i lite vatten ca 15 min tills det är mjukt.
    Låt rinna av i en sil. Mixa pumpan till en puré.
  4. Vispa ihop ägg och råsocker pösigt. Blanda i grädden, pumpapurén och kryddorna.
  5. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda ca 50 min i nedre delen av ugnen.
  6. Garnera gärna med valnötter eller pekannöter och servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.