
Frysa
Att frysa är den enklaste sätt att spara en överskott av grönsaker och förlänga säsongen. Forskningen visar att grönsakerna behåller näringen och vitaminer så det blir lika nyttigt. Det finn
a. Direkt frysning
- Sparris
- Paprika
- Spritärtor och spritbönor
- Jordgubbar, hallon och andra bär.
- Persilja och andra kryddor
En typs är också att frysa först i brickor eller tallrikar och sen lägga i påsar för de grönsaker som ska inte användas som en hel block.
b. Blanchering
Vissa grönsaker behöver blancheras, dvs. koka en kort stund för att inaktivera vissa enzymer, för att förlänga hållbarhet. Grönsakerna ska läggas sen direkt i kallt vatten för att undvika att de ska tillagas vidare. Grönsaker som behöver blancheras är t.ex:
- Broccoli,
- Mangold, spenat och andra blad.
- Zucchini
- Fänkål
c. Tillagad
Den tredje alternativ är att frysa färdiga tillagade rätter eller grunder. Detta kan vara ett bra alternativ för t.ex:
- Tomatsås
- Sofritto
- Pumpasoppa eller zucchinisoppa.