Zucchinirisotto

  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 klick smör
  • 3 dl arborioris
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1/2 citron (Valfri)
  • 1/2 dl finhackad basilika persilja (Valfri)
  • Parmesan eller annat riven ost (Valfri)

Den här risotton passar perfekt bägge som en enkel huvudrätt eller som tillbehör.

  1. Skala och finhacka löken. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och låt löken svettas i olja.
  2. Dela zucchini i små tärningar och fräs tillsammans med löken.
  3. Koka upp buljongen i en kastrull bredvid.
  4. Rör ned riset och låt riskornen få en glasig hinna och löken bli transparent.
  5. Slå sedan på vin och låt det koka in. Häll på hälften av den kokande buljongen.
  6. Rör om och slå på lite mer buljong när vätskan har absorberats. Fortsätt så tills riset har lite tuggmotstånd kvar. Var noga med att röra om så att risotton inte bränner fast.
  7. Dra sedan kastrullen från plattan.
  8. Tvätta citronen väl och raspa det yttersta gula på citronen och rör ner i risotton med lite av saften.
  9. Vänd ned en klick av smör, ost och persilja eller basilika. Rör ut så att osten smälter. Garnera med några blad av kryddorna.