Majas mangold/spenatpiroger
Till ca 6 portioner (15 piroger)
- 12 dl dinkelsikt eller vetemjöl
- 25 g jälst
- 5 dl vatten
- 1 1/2 tsk salt
- 2 gula lökar
- 500 g spenat, mangold, grönkål eller andra gröna blad
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 100 g soltorkade tomater
- örtsalt
- svartpeppar
- 2 dl crème fraiche
- 15 ostskivor
- 1 ägg
- 1 msk sesamfrön
När man gör piroger är det lika bra att göra många, eftersom det är en perfekt rätt att ha till hands i frysen. Därför är receptet beräknat till 6 personer.
- Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt och mjöl och rör ihop till en deg. Låt jäsa medan du gör fyllningen, mellan 30–60 min. Knåda sedan degen.
- Hacka lök och gröna blad. Fräs lök, blad och pressad vitlök i olja. Hacka tomaterna, blanda i och låt bli varma. Ta av grytan från plattan och blanda i crème fraiche.
- Dela degen i 15 bitar. Kavla ut till runda kakor.
- Lägg i fyllning på den ena halvan men lämna en eller ett par centimeter i kanten. Avsluta med en ostskiva och vik ihop till halvmåneformade piroger. Tryck ihop kanten och lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i ungefär en halvtimme.
- Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn i ca 15 min på 225 grader.