Mangold- och zucchinilasagne med getost

  • 12 lasagneplattor
  • smör till formen
  • 200 gram getost typ chèvre
  • Riven ost

Ost- och citronsås

  • 25 gram smör
  • 0.5 deciliter vetemjöl
  • 5 deciliter mjölk
  • 3 deciliter grädde
  • 2 deciliter riven ost

Fyllning

  • 1 zucchini, liten
  • 250 gram mangold
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 matskedar olivolja till stekning
  • Zest av 1 citron

Mangold blir gott i en lasagne, här kommer ett favoritrecept extra god med getost:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Häll i grädde och låt såsen koka ihop sakta under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla zucchinin. Skölj och finstrimla mangolden, spara lite till garnering. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olja i en rymlig panna utan att den får färg. Höj värmen och lägg i mangold och zucchini, fräs tills mangolden mjuknat. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
  5. Smörj en gratängform. Varva ostsås, mangoldfräs, lasagneplattor och getost i bitar. Börja och avsluta med ostsås.
  6. Grädda lasagnen mitt i ugnen i 15 minuter. Strö över riven ost och grädda i ytterligare 15–20 minuter tills den fått fin färg. Garnera med mangold och citronskal.