Mangold- och zucchinilasagne med getost
- 12 lasagneplattor
- smör till formen
- 200 gram getost typ chèvre
- Riven ost
Ost- och citronsås
- 25 gram smör
- 0.5 deciliter vetemjöl
- 5 deciliter mjölk
- 3 deciliter grädde
- 2 deciliter riven ost
Fyllning
- 1 zucchini, liten
- 250 gram mangold
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 matskedar olivolja till stekning
- Zest av 1 citron
Mangold blir gott i en lasagne, här kommer ett favoritrecept extra god med getost:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Häll i grädde och låt såsen koka ihop sakta under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
- Strimla zucchinin. Skölj och finstrimla mangolden, spara lite till garnering. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olja i en rymlig panna utan att den får färg. Höj värmen och lägg i mangold och zucchini, fräs tills mangolden mjuknat. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
- Smörj en gratängform. Varva ostsås, mangoldfräs, lasagneplattor och getost i bitar. Börja och avsluta med ostsås.
- Grädda lasagnen mitt i ugnen i 15 minuter. Strö över riven ost och grädda i ytterligare 15–20 minuter tills den fått fin färg. Garnera med mangold och citronskal.