Paella med zucchini och rostad paprika
Till 4 portioner:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Saffran eller gurkmeja
- Olja
- 3 dl ris (paella eller risottoris)
- 0.8 liter grönsaksbuljong
- 1-2 zucchini
- ett par nävar bönor
- 4 grillade paprikor
- Basilika
Låt paprikorna rinna av och skär dem på längden. Pensla med olja. Grilla i ugnen tills de fått fin färg och blivit mjuka.
Dela zucchini på längden och skär sedan halvcirkelformade bitar. Ansa bönorna och skär i sneda bitar. Stek zucchinin i olja i kastrullen eller gjutgjärnsgrytta som ska användas till riset. Lägg i bönorna sista minuten. Ta upp grönsakerna och spara vid sidan.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i oljan. Rör ner ris och saffran eller gurkmejan och fräs ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt buljongen (rör inte om, detta är inte risotto) tills riset är kokt men har tuggmotstånd, ungefär 20min. Extra gott om det är lite bränt i botten (socarrat).
Vänd ner grönsakerna samt den färska basilikan i riset och låt vila några minuter med en duk på.