Potatis och purjolökssoppa

  • Potatis ca. 400 gr
  • Purjolök 1 st (medelstor)
  • Vitlöksklyftor 1 – 2 st
  • Smör 
  • Grönsaksbuljong ca. 8 dl
  • Vispgrädde 
  • Salt och nymalen vitpeppar

Skala och skär potatisen i små tärningar. Snitta purjolöken på längden, skölj ur all jord och strimla den fint. Skala och finhacka vitlöken.

Fräs alltsammans i smör i en kastrull tills den har mjuknat. Tillsätt buljongen under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör med jämna mellanrum om ordentligt – ända ner på kastrullbottnen.

Tillsätt grädden, rör om och låt sjuda i ytterligare i 10 minuter. Mixa eventuellt soppan. Smaka av med salt och peppar.