Pesto

Pesto Genovese är ett utmärkt sätt att använda den överskotten av basilikan som ibland det blir på sommaren även här på nordligare breddgrader. Men pesto kan ses också som ett generell teknik att göra sås och pålägg och kan varieras med olika ingredienser. Pesto kan användas som sås till pasta, som pålägg, ringla över en pizza, på en vegetarisk biff..

Vår grundförslag på basilika pesto har lite enklare och mer närproducerad ingredienser (men visst går det att lyxa till den med pinjenötter och en god hårdost):

  • Basilika
  • Solrosfrö (eller andra nöter: pinjenötter, valnöt, mandel..)
  • Vitlök
  • God kallpressad olja (oliv eller raps)
  • Ev. riven hårdost (prästost, västerbottenost, parmigiano, pecorino..)

Ingredienserna ska traditionellt mortlas till en lite chunky konsistens. Det går dock också bra att mixa, bara en inte går för långt tills det blir slät.

Från denna struktur kan olika varianter experimenteras fram av samma grundstruktur blad-nöt-olja. Basilika kan ersättas med andra blad t.ex:

  • Rucula
  • Späda nässlor (koka hastig 2 minuter innan)
  • Persilja och basilika
  • Spenat

Pesto går utmärk att frysa, gör bollar i portionsstorlek och frys i en bricka eller tallrik, flytta till en fryspåse när de är frysta så att det går att ta en och en.