Kryddor

Säsong

April – Oktober

Hållbarhet

1 vecka ifall rätt sparad. 1 år eller mer torkade.

Förvaring

Färska örter har en kort hållbarhet så det bästa är att ta hand om de direkt efter leverans. Ifall örterna ska inte torkas går det att förlänga hållbarheten genom att sätta in de i kylskåpet med en lätt fuktig duk eller hushållspapper runt inne i en plastpåse. Det går också bra att lägga i ett glass med vatten som om det vore en blombukett. Basilika ska inte sparas i kylskåpet.

Konservering

De flesta kryddor passar bra att torka för senare användning så som oregano, timjan, salvia, basilika, mynta. Det finns dock några kryddor som inte torkar så bra eller som tappar smak i torkning och passar bättre att frysa: persilja, dill, gräslök, cilantro.

  • Torka
  • Frysa
  • Kryddor kan också användas till buljong.

Kort och gott

  • Pesto.
  • Örtte

Recept