Fermentera

Fermentering är en uråldrig sätt att konservera mat med hjälp av bakterier och jäst. Grönsaker går också att fermentera på ett enkel och säkert sätt så länge en följer vissa grundregler: det ska vara en syrefritt miljö, det ska finnas lagom med salt så att r

Grundrecept för surkål:

Surkålen är modellen för fermentering, vitkål innehåller nog med vatten och bakterier för att fermentera utan att behöva göra något annat. För att göra surkål:

  • Strimla vitkål
  • Tillsat 2% salt (2 gram salt för varje 100 gram vitkål)
  • Bearbeta vitkålen så att vätskan kommer ut: det kan du krama med händer, slå med något..
  • Stoppa vitkålen i en tätt burk och pressa ordentlig så att det blir vätska ovanpå. Täck med en vitkålsblad och möjligtvis en vikt så att kålen inte flyter upp.
  • Fermentera i rumstemperatur några dagar (3 dagar – 1 vecka beroende på hur surt en gillar) och sen flytta till kylskåp/källare för att sakta ner fermenteringen.

Andra grönsaker:

Kimchi

Resurser

The art of fermentation – Sandor Katz